fbpx
puh. 044 958 27 09

Lihavuusleikkaus-mahalaukun-typistys

Mahalaukun typistys

Sleeve-copyMahalaukun typistysleikkaus (gastric sleeve)* on kehittynyt lihavuusleikkaukseksi  viimeistään parinkymmenen vuoden aikana. Se otettiin käyttöön biliopankreaattisen diversion restriktiivisena vaiheena. 10 vuotta myöhemmin, on laparoskooppista vertikaalista mahalaukun kavennusleikkausta käytetty sairaalloisen liikalihavien potilaiden siirtymätoimenpiteenä, jota seuraa yleensä laparoskooppinen Roux-en-Y –mahalaukun ohitusleikkaus tai biliopankreaattinen diversio ja pohjukaissuolen yhdistäminen.

Mahalaukun typistysleikkausta (tähystämällä) käytetään itsenäisenä toimenpiteena jatkuvasti yhä enemmän ja sen todettiin ensimmäisessä ja toisessa mahalaukun vertikaalisen kavennusleikkauksen konsensustapaamisissa vuosina 2007 ja 2009 olevan turvallinen ja hyvin toteutettava bariatrinen toimenpide. Kyseessä on restriktiivinen toimenpide, mutta suurimman osan mahalaukun poistamisen johdosta vähentyy myös greliinin tuotanto eli tämä menetelmä toimii myös ruokahalua vähentävänä.

Mahalaukun typistysleikkauksen (tähystämällä) muita etuja ovat muun muassa sen tekninen helppous, melko hyvä restriktiivinen lopputulos, muiden käytössä olevien toimenpiteiden mahdollisten komplikaatioiden eli anastamosiksen kaventumisen, haavaumien, sisäisten tyrien, dumping-oireiden, irtaantumisen ja eroosion syntymisen vähäinen todennäköisyys tai poissulkeminen. Useat tutkijat koko maailmasta ovat julkaisseet laparoskooppista vertikaalia mahalaukun kavennuksen bariatrisen toimenpiteen tehoa koskevia tutkimuksia. Abu-Jaish et al. Julkaistujen erikoisasiantuntijoiden analyysissä totesivat tutkimuksen tekijät, että painonpudotuksen määrä vaihteli hyvin laajasti 33 – 83 %, laparoskooppisen vertikaalin mahalaukun kavennuksen voi katsoa olevan yhtä tehokkaan kuten perinteisten laihdutusleikkausten, joissa päästään leikkauksen jälkeen yleensä keskimäärin 60 – 85 % painonpudotukseen.

Laparoskooppisen vertikaalin kavennuksen läpi käyneiden potilaiden kohdalla on painonpudotus riittävä ja pysyvä ja anastomoseja ei tarvita, jäljellä olevaan mahaan pääsee helposti endoskoopilla ja leikkauksen jälkeen on vitamiinien ja mikroravintoaineiden nauttimisen tarve usein vähäistä.

Mutta laparoskooppisessa vertikaalissa mahalaukun kavennuksessa on myös sille tyypillisiä haittavaikutuksia, joista merkittävin on kavennussauman vuoto. Vaikka laparoskooppista vertikaalia mahalaukun kavennusta seuraava mahalaukun vuoto ilmenee alle 5 % potilaista, se pidentää merkittävästi sairaalapäivien määrää ja saattaa olla hengenvaarallinen.

Mahalaukun vertikaali kavennus ei sovellu vatsatyrästä tai mahalaukun-ruokatorven refluksista kärsiville potilaille. Ongelma syntyy siitä, että mahalaukun vertikaalisen kavennusleikkauksen jälkeen mahalaukkurefluksin leikkausta ei enää tehdä.

tri R. Adamson/ AdamsKirurgiaGrupp-MediMatkat

* Esimerkit, jotkat löytyy nettisivultamme, ovat yleisiä. Operaation tulos on aina henkilökohtainen. Ota ystävällisesti yhteyttä lääkäriin, jos haluat tarkempia tietoja.

Vartalo.

Rasvaimu (1 alue) alk 990€
Vatsan muotoilu 3990€
Rasvansiirto pakaroihin 3590€

Klinikan valokuvia

Rinnat.

Rintojen suurennus 3990€
Rasvansiirto rintoihin 3590€
Rintojen kohotus 3990€

Klinikan valokuvia

Kasvot.

Yläluomien leikkaus 1260€
Alaluomien leikkaus 1360€
Kulmien kohotus 2250€

Klinikan valokuvia

Jätä yhteydenottopyyntö

Viesti lääkärille: